Välja rätt gräsklippare

72% of 100%

Regelbunden klippning är nyckeln till en snygg, frisk, grön gräsmatta. Men hur väljer du den bästa gräsklipparen för din gräsmatta? Vår guide hjälper dig att hitta den rätta.

 1. Bästa klipparen för en liten gräsmatta

  En manuell skjutgräsklippare eller roterande klippare drivs genom att du skjuter den framför dig, i stället för med elektricitet. Knivarna sitter i en cylinder som roterar när klipparen flyttas. Klippresultatet blir exakt och jämnt. Den kompakta konstruktionen gör det lätt att manövrera skjutgräsklippare runt föremål på gräsmattan, och den tar upp mycket litet förvaringsutrymme.

 2. Bästa klipparen för en liten till medelstor gräsmatta

  Eftersom elektriska gräsklippare drivs från elnätet gör de klippningen till en barnlek. Elektriska klippare är vanligen lätta att manövrera runt föremål på gräsmattan, och de flesta elgräsklippare levereras med en praktisk uppsamlare för det avklippta gräset. De är tystgående och finns i energieffektiva varianter. Observera att de flesta elgräsklippare levereras med kort sladd, för att uppfylla EU:s lagstiftning, så du kommer att behöva en förlängningssladd.

  Numer finns också sladdlösa gräsklippare och robotgräsklippare. De kostar vanligen betydligt mer.

 3. Bästa klipparen för en medelstor till stor gräsmatta

  Bensindrivna gräsklippare används ofta för större gräsmattor. Det är också en mycket praktisk lösning om det är långt till närmaste nätuttag. Bensindrivna gräsklippare har högre effekt och är tyngre än elgräsklippare, och de är ofta betydligt större. Avgaserna gör att bensindrivna gräsklippare är mindre miljövänliga. Det finns också bensindrivna åkgräsklippare, avsedda för stora gräsytor på mer än 500 kvadratmeter.

 4. Välj önskad klippbredd

  Gräsklippare finns med olika klippbredd. En tumregel är att större klippbredd gör att jobbet går snabbare. Vid val av klippbredd ska du också beakta gräsmattans storlek. 

  Små till medelstora gräsmattor
  Här räcker klippbredd 29–33 cm. Sådana gräsklippare är ofta lätta, kompakta och enkla att hantera och att förvara efter användning.

  Medelstora till stora gräsmattor
  Här är klippbredd 38 cm lämplig.

  Stora eller mycket stora gräsmattor
  Här bör du satsa på klippbredd 38 cm eller större.

  Om du har en stor gräsmatta med många träd och buskar kan det vara mer praktiskt med mindre klippbredd.

 5. Inställbar klipphöjd

  På de flesta gräsklippare kan klipphöjden ställas in. Detta innebär att avståndet mellan marken och knivarna ökas eller minskas, så att gräset klipps till önskad höjd. På vissa gräsklippare går det att ställa in önskad höjd exakt, andra har ett antal standardinställningar att välja på.

 6. Effekt

  Gräsklippares effekt och varvtal anges vanligen i watt (W) respektive varv/min. Tumregeln är att mindre gräsmattor kräver mindre effekt. Elektriska gräsklippare finns därför med effekt upp till 500 eller 1300 W. Bensindrivna gräsklippare har vanligen högre effekt än elektriska, vilket gör dem lämpliga för klippning av större ytor.

 7. Gräsuppsamling

  Vissa gräsklippare lämnar det avklippta gräset kvar på gräsmattan. Det måste räfsas bort, vilket kan ta lång tid om gräsmattan är stor. Därför har många gräsklippare en uppsamlare för det avklippta gräset, vilket sparar mycket tid och arbete.

 8. Mulchning

  Ett annat alternativ är mulcherklippare, som klipper gräset i småbitar och blåser ned dem jämnt i gräset. Detta skyddar marken från uttorkning och minskar risken för svamptillväxt. Gräsklippet bildar kompost, som tillför gräsmattan naturliga näringsämnen.

 9. Grästrimmare

  En grästrimmare är en bekväm lösning för att snygga till längs väggar, staket och rabatter – eller bara för att trimma kanterna på gräsmattan. Ja, var som helst där du inte enkelt kommer åt med en vanlig gräsklippare. Och en grästrimmare är idealisk för små gräsområden på ojämn mark.

  Grästrimmare med låg effekt är lämpliga för trimning av gräsmattekanter, medan kraftigare versioner kan användas för röjning av ogräs och högre, segt gräs. Grästrimmare har klinga av plast eller en nylontråd. Den stora fördelen med en nylontråd är att bara en liten bit från rullen går förlorad om tråden går av. Därefter matas linan ut, automatiskt eller för hand.

  Använd alltid skyddsglasögon, långbyxor och kraftiga skor vid arbete med grästrimmare.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Välja rätt gräsklippare

3.6
3.6 of 5

137 totalt

 • 5
  59
 • 4
  30
 • 3
  13
 • 2
  5
 • 1
  30