Välja rätt verktyg för beskärning

80% of 100%
Beskärning av växter, buskar, häckar och träd är viktigt för att hålla trädgården snygg. Vet du hur du ska välja rätt verktyg för dina beskärningsbehov? Läs mer om de olika alternativen.
 1. Sekatör – ett måste för varje trädgårdsentusiast

  Man klarar sig inte i trädgården utan sekatör för att klippa klena till medelgrova grenar. Det finns två slags sekatörer: med sidoskär respektive med mothåll.

  Sekatör med sidoskär (A)
  Sekatörer med sidoskär har två skarpa blad som fungerar som en sax. Denna typ är mycket lämplig för växter med mjuka eller ihåliga stjälkar.

  Sekatör med mothåll (B)
  Sekatörer med mothåll har ett skarpt blad och ett platt mothåll. Stjälken vilar mot mothållet och bladet sänks för att klippa av den. Sekatörer med mothåll passar utmärkt för växter och buskar med förvedade grenar. Det flata bladet säkerställer att stjälken inte trycks ihop när den kapas.

  Var noga med att hålla sekatörer skarpa, det sparar mycket tid och energi. Blad av härdat stål håller skärpan längst och kräver därmed mindre underhåll.

 2. Trädgårdssåg – för grövre grenar

  En manuell eller elektrisk trädgårdssåg är en mer praktisk lösning för grövre grenar. En trädgårdssåg är också användbar för beskärning på svåråtkomliga ställen. Trädgårdssågar finns i olika former och storlekar, med eller utan utbytbart sågblad. Pulshärdade tänder behåller skärpan länge och sågar med hårdmetalltänder ännu längre.

  Nackdelen med en manuell såg är att du måst trycka hårt. En elektrisk trädgårdssåg är bekväm för att kapa grövre grenar. Underhåll verktygen för att säkerställa att de förblir skarpa.

  Du kan till och med använda tigersåg för grövre grenar.

 3. Grensax – för grövre, hårdare grenar

  Grensaxar är, liksom trädgårdssågar, avsedda för grövre grenar. En grensax påminner om en sekatör, men har längre handtag, så att du kan utveckla större kraft och enkelt arbeta ovanför huvudhöjd. På många grensaxar kan handtagens längd justeras. Grensaxar är idealiska för att kapa hårda, grova grenar, och de kan användas för att klippa ned grenar till komposten.
 4. Kedjesåg – för grövre grenar och trädstammar

  En kedjesåg är idealisk för grövre grenar och trädstammar. Det finns el- och bensindrivna kedjesågar. En elektrisk kedjesåg är lättare och bekvämare för gör det själv-jobb. Bestäm hur du ska såga innan du börjar, så att du kan arbeta så säkert som möjligt.

  Hur du sågar avgör hur trädet kommer att falla. Börja med att såga ut ett stycke på den sida du vill att trädet ska falla åt. Gör sedan ett snitt på trädets motsatta sida, lite högre upp än det första. Fortsätt att såga på denna sida tills trädet faller. Av säkerhetsskäl ska du stänga av kedjesågen så snart trädet börjar falla.

  Sågen kan fastna om svärdet kläms fast av trädets vikt. I så fall driver du in en kil i snittet för att frigöra svärdet.

 5. Tips

  Använd alltid skyddsglasögon, kraftiga handskar och kläder samt hörselskydd. Ansiktsvisir och hjälm ger ytterligare skydd mot sågdamm.
 6. Häcktrimmare – för att forma häckar och buskar

  Häcktrimmare finns i tre olika versioner: manuella, elektriska och bensindrivna. Med en manuell häcktrimmare kan du hålla träd, häckar och buskar i form. El- eller bensindrivna häcktrimmare är idealiska om du vill att arbetet ska gå fortare. De kan användas för större häckar med kraftigare grenar. Använd alltid skyddsglasögon och handskar vid arbete med häcktrimmare.
 7. Busktrimmare/kantsax – lättare att hantera än häcktrimmare

  Det bästa verktyget för buxbom är en buxbomstrimmare eller busktrimmare/kantsax. En busktrimmare/kantsax är mycket mindre än en häcktrimmare och lättare att hantera, så att det blir enklare att klippa buxbomen till önskad form. För lättare beskärningsjobb finns manuella busktrimmare/kantsaxar. För större uppgifter, eller för att underlätta arbetet, är en elektrisk busktrimmare/kantsax det idealiska valet.
 8. Städa bort beskärningsavfall med lövblåsare

  Lövblåsare är perfekta för att städa bort löv och annat smått avfall från beskärning, speciellt där det inte går att använda en räfsa. Rikta lövblåsaren mot busken eller häcken för att blåsa ut eventuellt skräp. Manövrera allt beskärningsavfall åt samma håll, så att det blir enkelt att samla upp det och föra bort. Vissa lövblåsare har sugfunktion och kan till och med finfördela löven. Detta gör det ännu enklare att städa bort avfallet från beskärningen.
 9. Städa bort beskärningsavfall med kompostkvarn

  Kompostkvarnar kan användas för att finfördela beskärningsavfall som grenar. Detta är ett utmärkt sätt att spara utrymme i avfallsbehållaren. Finfördelat organiskt material bryts också ned snabbare. Finfördelat beskärningsavfall kan också läggas direkt runt häcken, busken eller trädet som beskurits, för att säkerställa optimal tillväxt.
 10. Tips

  Ta hand om dina trädgårdsredskap. Det är viktigt att de alltid är rena och skarpa, inte bara av säkerhetsskäl, utan också för att säkerställa att de förblir användbara länge och fungerar effektivt. Du kan använda rengöringssprej för att rengöra dem.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Välja rätt verktyg för beskärning

4
4 of 5

81 totalt

 • 5
  47
 • 4
  15
 • 3
  4
 • 2
  2
 • 1
  13