Vårunderhåll av gräsmattan

72% of 100%
När vädret blir bättre och naturen kommer igång efter vintern är det dags att sköta om gräsmattan lite extra. Det bidrar till att ge en frisk, snygg gräsmatta under hela sommaren.
 1. Avlägsna löv och annat skräp från gräsmattan

  Börja med att avlägsna löv, kvistar och annat skräp från gräsmattan. En lövblåsare klarar jobbet snabbt. Lövblåsare suger inte bara upp (döda) löv, utan också mindre avfall från beskärning. Detta samlas i en påse och är enkelt att avfallshantera.

 2. Gräsklippning

  När du ser att gräset har börjat växa kan du börja klippa varje vecka. Regelbunden klippning ökar syrehalten kring gräset, vilket minskar sannolikheten för mosstillväxt. Kontrollera att gräset är torrt vid klippning. Vått gräs klibbar ihop och kan sätta igen gräsklipparen.

  Bestäm lämplig klipphöjd, beroende på omgivningstemperatur och vad gräsmattan används till, och ställ in önskad höjd på gräsklipparen. Om du har en prydnadsgräsmatta, eller om den är i skugga under större delen av dagen, klipper du den till en höjd av 2–3 cm. Om du snarare har en lekgräsmatta för barn eller husdjur kan du låta den bli lite längre. Ställ in klipphöjden till 4–5 cm. Om det är varmare än 25 °C ska klipphöjden vara lite högre än normalt. Gräsrötterna kan skadas om gräset klipps alltför kort när temperaturen är hög.

 3. Mossborttagning

  Det är mödan värt att vertikalskära gräsmattan igen på våren om mossa har växt till under vintern. Du kan använda en mossrivare, som drar upp mossan från marken och luftar gräsmattan. Du kan ta fram mossrivaren så snart gräset börjar växa, vilket kan ske så tidigt som i början av april. Sedan räfsar du helt enkelt ihop mossan och för bort den.

 4. Sådd

  Det är viktigt att så gräs för att hjälpa gräsmattan att återhämta sig efter vintern och säkerställa att den är ren och frisk under våren och sommaren. Gräs gror bäst när temperaturen är lite högre, varför det är lämpligt att så i april/maj. Om gräset är tätt minskar också mossans möjlighet att etablera sig.

  Håll gräsmattan fuktig tills gräset har grott. Undvik att gå på gräsmattan, speciellt det nya gräset, eftersom spätt gräs är mycket ömtåligt och lätt kan förstöras. Tänk på att fåglar älskar gräsfrö. Vissa trädgårdsaffärer säljer speciella frön som fåglar inte tycker om, men du kan också skrämma bort fåglar genom att sätta ut bitar av aluminiumfolie på pinnar på olika ställen på gräsmattan.

 5. Gödsling

  Alla gräsmattor behöver näring. Vi rekommenderar att du gödslar gräsmattan på våren och ytterligare en gång under sommaren. Detta ger ytterligare skydd mot sjukdomar, hjälper gräset att återhämta sig snabbare och minskar risken för mosstillväxt.

  Det finns olika typer av gödningsmedel, som kan delas in i två huvudgrupper: Organiska och artificiella. Artificiella gödningsmedel är billigare än organiska och innehåller alla mineraler gräsmattan behöver. Organiska gödningsmedel innehåller bara naturliga näringsämnen och verkar längre än artificiella gödningsmedel. Observera att de flesta gödningsmedel innehåller ämnen som är skadliga för barn och husdjur. Håll därför barn och husdjur borta från gräsmattan några dagar, så att gödningsmedlet hinner tränga ned i marken. Följ alltid anvisningarna på produktförpackningen.

 6. Kanttrimning

  Du kan trimma gräsmattans kanter på våren för att snygga till den och avlägsna vinterns överväxt. Så här gör du:

  Steg 1: Sträck ett snöre längs gräsmattans kant
  Om du ska trimma kanten rak följer du bara snöret. Placera pinnar i vardera änden av gräsmattans kant och fler pinnar mellan dem. Sträck snöret så hårt att det inte kan flytta sig.

  Steg 2: Trimma längs kanten
  Nu kan du trimma längs kanten med en speciell kantskärare. Placera kantskäraren mot snöret på insidan. Kantskäraren ska sättas snett i jorden, så att gräsmattans kant förblir fast och inte faller sönder. Flytta kantskäraren längs snöret med en skärande rörelse.

  Steg 3: Räfsa samman de lösa bitarna av gräsmattekanten
  Samla ihop de lösskurna bitarna med en räfsa.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Vårunderhåll av gräsmattan

3.6
3.6 of 5

44 totalt

 • 5
  25
 • 4
  1
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  11