SKIL Figursågar

Dessa figursågar i hög kvalitet kommer från företaget som uppfann cirkelsågen. SKIL figursågar är perfekta för raka och kurviga sågningar i trä, aluminium och stål.

  Använda verktyg

  Vad använder man pendlingsinställningen på en figursåg till?

  1. Vad använder man pendlingsinställningen på en figursåg till?
   Om figursågen har en inställning för pendling gör den att klingan följer en cirkelrörelse som gör att man kan såga snabbare längs en rak linje. Ju mer pendelrörelse, desto snabbare sågning. Ju mindre pendelrörelse, desto noggrannare sågning.

  Hur man använder inställbart varvtal på en figursåg

  1. Hur man använder inställbart varvtal på en figursåg
   Med en ratt för förval av varvtal kan man – om din figursåg har en sådan – anpassa varvtalet vid sågning till olika material. Generellt rekommenderas lägre varvtal för hårdare material som hårda träslag, glasfiber, aluminium och stål. Högre varvtal vid sågning kan användas för mjukare material som furu, kompositmaterial, plywood och spånskiva. Med inställbart varvtal har man möjlighet att börja såga försiktigt och gå upp till maximalt varvtal när sågen är på rätt spår.

  Hur man uppnår optimal prestanda vid sågning

  1. Hur man uppnår optimal prestanda vid sågning
   Låt sågen göra jobbet. Trycker man på för mycket blir klingans varvtal lägre, vilket ger lägre drifthastighet.

  Olika sågklingesystem för figursågar

  1. Olika sågklingesystem för figursågar
   Det finns två slags klingsystem: T-klinga (1) och U-klinga (2). Beteckningarna avser formen på klingans överdel, den del man för in i verktyget. Vissa figursågar tar bara T-klinga och andra bara U-klinga, medan vissa tar båda. Kontrollera vilken typ din figursåg kan hantera innan du köper nya.

  Vilken såg ska man använda för jobbet?

  1. Vilken såg ska man använda för jobbet?

  2. = Varvtal
   = Noggrannhet
   = Såga kurvor
   = Såga rakt
   = Såga där det är svårt att komma åt
  3. 1) Figursåg
   Figursågen är den mest mångsidiga av sågar. Den kan såga exakt både rakt och i kurvor. Särskilt för att såga kurvor är figursågen helt klart det bästa valet. En figursåg kan använda många olika slags klingor som är optimerade för olika material, noggrannhet, varvtal och kurvor. Bland exempel på material som kan sågas finns trä, metall, plast, drywall, laminatskivor och till och med kakelplattor.
  4. 2) Cirkelsåg
   En cirkelsåg används oftast för att snabbt och exakt såga raka snitt. Den är i sitt esse för att såga långa sågsnitt i tjockare material. Cirkelsågar används oftast för trä, men de kan också såga i annat material – i vissa fall med en särskild sågklinga. Några av de vanligaste material som kan sågas med en cirkelsåg är spånskiva, plywood, träbalkar, golv av hårda träslag och undertakbeläggning.
  5. 3) Pendelsåg
   En pendelsåg eller svärdsåg används främst för grövre sågarbeten, beskärning och rivningsarbete. Det finns olika klingor för enskilda material som trä och metall.
  6. 4) Multisaw
   En multisaw är idealisk för kapning av olika material – du behöver bara ett verktyg för att kapa många olika material. Från trä till kakel, laminatgolv till aluminium och PVC. Den skär exakta raka linjer och är mycket lämplig för instickssågning. Multisaw kan användas med diamantskivor, snabbstålsblad och blad med hårdmetalltänder. Sågblad kan köpas i de flesta gör-det-själv-butiker.

  Vilken figursågklinga ska man använda för olika material?

  1. Vilken figursågklinga ska man använda för olika material?

   Det finns olika slags sågblad för figursågar, beroende på om du ska arbeta med till exempel trä, metall, plast eller laminat. Det finns också särskilda blad för kurvsnitt. Kontrollera alltid på förpackningen vilken typ av snitt bladet är avsett för.

   Hur grovt eller fint resultatet blir, beror på tändernas antal och storlek. Generellt ger fler tänder finare snitt.

  Step-by-step and DIY hints