Vanliga frågor

Har du frågor om ett visst verktyg eller ett visst jobb? Eller vill du veta mer om skillnaderna mellan olika verktyg? på SKILs hemsida finns en lista över vanliga frågor.

Se efter om din fråga finns där, tillsammans med svaret du söker.

 • Vilken sorts eldriven såg ska man använda för att såga i laminatgolv: en cirkelsåg eller en figursåg?

  Du kan använda båda typerna av såg. En figursåg är mer praktisk och dessutom lättare att använda för att göra små urklipp, men en cirkelsåg är bättre för att såga långa raka snitt. Använd en fintandad sågklinga. Såga alltid plankorna med den övre ytan nedåt för att få en slät yta.
 • När jag sågar i plastbelagd MDF-platta splittras plastytan alltid upp och ytan blir ful. Måste jag använda en särskild såg?

  Det bästa är att använda en cirkelsåg med en fintandad sågklinga och ställa in sågdjupet så att klingan precis tränger ut ur skivan. Man kan också använda en figursåg med en fintandad sågklinga. För att få så lite flisning som möjligt är det klokt att sätta maskeringstejp längs såglinjen på båda sidor av skivan.
 • Vilket slags borr och vilket varvtal ska man använda när man borrar i granit?

  Använd ett borr med diamantspets eller ett Widia-borr för att borra i granitplattor. Man kan också använda ett glasborr. Använd borrmaskinens slaginställning och öka varvtalet gradvis. Justera varvtalet för att hindra att borret glider på klinkerytan och borra inte med fullt varvtal. Kyl vid behov graniten med vatten.
 • Hur mycket ska min cirkelsåg sticka ut ur materialet?

  I princip räcker det med 3 mm. Då blir flisningen av materialets yta så liten som möjligt. Det beror på att sågklingans maximala sågdjup ansätter materialet i nästan rät vinkel Men om man använder minsta erforderliga sågdjup blir tändernas ansatsvinkel mindre. Då blir det mycket lättare att jobba och resultatet blir bättre.
 • Måste en cirkelsåg alltid köras på högsta varvtal?

  Med variabelt varvtal kan man anpassa sågvarvtalet till materialet. Gipsskivor och värmekänslig plats kräver lägre varvtal än t.ex. tropiska hårda träslag eller aluminium. Sågar med "mjukstart" går gradvis upp till fullt varvtal, vilket ger en mer begränsad chock när man startar maskinen.
 • Får inte min borrmaskin lägre effekt om jag ändrar varvtalet?

  Variabelt varvtal är en faktor man bör tänka på när man köper borrmaskin. De flesta billiga borrmaskiner har ett fast varvtal, oftast på omkring 300 v/min. Dyrare borrmaskiner har en brytare för att välja mellan högt och lågt varvtal. Genom att använda den senaste elektroniken går man nästan inte miste om någon kraft.
 • Vad är det för skillnad mellan en sladdlös borrmaskin och en sladdlös skruvdragare?

  Förutom sladdlösa borrmaskiner finns det också sladdlösa skruvdragare. Man kan använda en sladdlös borrmaskin även för att dra i skruvar, så du kanske tycker att det inte finns något behov av en sladdlös skruvdragare. Men det är inte sant. En sladdlös skruvdragare är lättare och mycket mer kompakt än en sladdlös borrmaskin och är därför mer behändig och gör dig mindre trött när du använder den. Med en sladdlös skruvdragare är det också lättare att jobba på ställen där det är svårt att komma åt. Dessutom kostar en sladdlös skruvdragare mindre än en sladdlös borrmaskin.
 • Varför laddas batteriet i min sladdlösa borrmaskin ur så fort?

  Vilken effekt en sladdlös borrmaskin har beror på batterispänningen. Ett kraftfullare verktyg kräver ett batteri med högre kapacitet (i ampere/timme) och det gör också att man kan jobba längre utan uppladdning. Ju tyngre jobb, desto snabbare laddar batteriet ur. Det påverkas även av batteriets ålder. Batteriets livslängd påverkas också av slitage och laddning, liksom av typen av batteri.
 • Hur vet jag vilken grovlek jag ska använda på sandpapperet?

  Vanligt rödbrunt sandpapper är lämpat för vanliga slipningsjobb och finns i en rad olika från grovlekar – från grovt till fint. Slipkorn av oxid på ett underlag av linneväv är ännu hårdare och används för att slipa metall och med elektriska slipmaskiner. Hårdast av alla är karborundum, som används på våtslippapper. Det kan användas med vatten för att slipa metallytor.
 • Min putsade vägg är täckt med latexfärg. Vilket är bästa sättet att få bort den?

  Häll först kokande vatten över latexfärgen och försök sedan omedelbart ta bort denna med en stålborste eller trekantskrapa. Om det inte riktigt fungerar använder man en blåslampa för att mjuka upp återstående färg och ta bort den med en stålborste.
 • Vad betyder 16V Max?

  Ett batteripaket av typ 16V Max (14,4 V) består av fyra separata battericeller. För varje cell anges två spänningar: nominell och maximal. När en 3,6 V litiumjoncell är laddad, är den i verkligheten laddad till 4 V. Den når den nominella nivån, 3,6 V, först när den är urladdad till 50 %. Den nominella spänningen beräknas så här: 3,6 V x 4 celler = 14,4 V. Den maximala spänningen beräknas utifrån cellernas maximala laddning: 4 V x 4 celler = 16 V.
 • Vad betyder 20V Max?

  Ett batteripaket av typ 20V Max (18 V) består av fem separata battericeller. För varje cell anges två spänningar: nominell och maximal. När en 3,6 V litiumjoncell är laddad, är den i verkligheten laddad till 4 V. Den når den nominella nivån, 3,6 V, först när den är urladdad till 50 %. Den nominella spänningen beräknas så här: 3,6 V x 5 celler = 18 V. Den maximala spänningen beräknas utifrån cellernas maximala laddning: 4 V x 5 celler = 20 V.