Målning av dörrar och fönsterkarmar utomhus

74% of 100%

Innan du målar utomhus måste du bestämma om du vill använda lösningsmedelsbaserad alkydfärg eller vattenbaserad akrylatfärg. Vilken färg ska du använda på en redan målad yta? I princip ska du använda samma typ av färg som ytan målats med tidigare. Du kan välja mellan vattenbaserad akrylatfärg eller alkydfärg, som kräver lösningsmedel som terpentin. Om träet inte målats tidigare är det bäst att använda akrylatfärg för utomhusbruk. Den tillåter ytan att andas, vilket innebär att den har bättre vidhäftning året om.

Att tänka på
Använd penslar och rollers av god kvalitet – de ger avsevärt bättre resultat.

 1. Förberedelser

  Om du ska måla dörrar och fönsterkarmar som redan är målade, måste du först rugga upp ytan med stålborste eller sandpapper. Det bör räcka för att den nya färgen ska fästa bra. Du bör se till att alla ytor, även svåråtkomliga, är rena och fria från fett. Det bästa sättet göra det är att använda vatten och rengöringsmedel med ammoniak. Var försiktigt så att du inte repar glaset, det går inte att reparera.

 2. Underlagets skick

  Vattnet i akrylatfärg kan ibland göra att den målade ytan mjukas upp. Det kan i sin tur göra att färgen flagar eller bubblar. Om du använder akrylatfärg kan det därför vara klokt att först prova på en liten yta. Vänta sedan några timmar. Om inga flagor eller bubblor uppstått kan du fortsätta måla med akrylatfärgen. I äldre hus hålls glasrutorna ofta på plats med kitt. Kontrollera att rutorna sitter säkert och reparara eller byt ut kittet om det är trasigt.

 3. Skick på tidigare färgskikt

  Kontrollera de gamla färgskiktens skick. Kontrollera på samma sätt som i steg 2 om färgen flagar eller smular. Applicera två tejpremsor. Efter tre dygn, gör en djup repa i provområdet med den vassa änden av ett gem. Sätt en kraftig tejpbit över repan och dra loss den snabbt. Kontrollera om mycket färgflagor släpper från ytan. Om så är fallet kommer det nya färgskiktet inte att fästa ordentligt på det gamla. I så fall måste du använda lösningsmedelsbaserad alkydfärg. Den täcker bättre om ytan är flagig.

 4. Överlappa glaset för att skydda mot fukt

  Dörrar och fönsterkarmar utomhus målas på i stort sett samma sätt som inomhus. Den enda skillnaden är att på fönster utomhus låter du färgen överlappa glaset några millimeter. Det hindrar fukt från att tränga in. Om du använder kitt kan detta orsaka sprickor. Bästa tiden att måla fönster är från mitten av april till mitten av oktober.
  OBS! Måla inte i starkt solsken. Det gör att färgen torkar för fort, vilket försämrar resultatet.

 5. Hängrännor och takfotsinklädnad

  En viktig faktor för val av metod är naturligtvis vilket material hängrännor och takfotsinklädnad består av – om det är till exempel laminatskiva, hård fiberplatta, trä, stål eller PVC. Kontrollera vilken typ av färg som använts tidigare. Gammal färg kan avlägsnas med skrapa eller färgborttagningsmedel. Skrapa inte galvaniserade hängrännor, det kan leda till korrosion. Om den gamla färgen bubblar av färgborttagningsmedel går det inte att fortsätta använda det, utan du måste skrapa bort färgen för hand. Vänta inte för länge innan du skrapar – om färgborttagningsmedlet hinner torka måste du börja om från början. Rengör med vatten, låt torka och applicera grundfärg följd av täckfärg. Se även steg för steganvisningarna för olika slags färg och fernissa.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Målning av dörrar och fönsterkarmar utomhus

3.7
3.7 of 5

84 totalt

 • 5
  42
 • 4
  11
 • 3
  9
 • 2
  7
 • 1
  15