Målning av metall

78% of 100%

Ibland behöver metallytor målas, inomhus eller utomhus. Detta är inte det samma som att måla en vägg eller en träyta. Om metallen inte är behandlad tidigare, måste du först ta bort eventuell korrosion. Du måste slipa eller borsta ytan med stålborste och sedan avlägsna fett och damm. Applicera sedan ett lager metallgrundfärg på den metallrena ytan. Det räcker med ett skikt, det behövs inget grundskikt. Den här sortens färg är tålig mot slag och stötar och är beständig mot rost. Om du målar aluminium, koppar eller zink ska du använda en speciell metallgrundfärg som fäster bättre.

Att tänka på
Använd penslar och rollers av god kvalitet – de ger avsevärt bättre resultat.

 1. Inomhus

  Du kan enkelt ändra färgen på en radiator för att passa det nya färgtemat i rummet. Se också steg för steg-anvisningarna för att bygga ett radiatorskydd. Slipa eventuella slitna eller skadade partier, avfetta och applicera ett lager grundfärg. Avfetta sedan hela radiatorn. Radiatorn måste naturligtvis vara kall när den målas. Använd särskilt radiatorfärg, som kan fås i ett antal matchande eller kompletterande kulörer. Radiatorfärg är avsedd speciellt för målning av radiatorer och värmeledningsrör. Den tål värme utan att missfärgas eller åldras.

 2. Utomhus

  Metallprodukter för utomhusbruk, som balkongräcken, staket, pergolor, garagedörrar och liknande, utsätts för väder. Det är inte konstigt att metallen förr eller senare korroderar. Därför kräver metall regelbundet underhåll och kan till och med behöva bytas ut.

  Borttagning av rost och korrosion
  Rost och korrosion förekommer ofta längs svetsfogar. Du tar enkelt bort den med en stålborste, handhållen eller monterad i borrmaskin. För plana ytor som staket kan du också använda Multi-Stripper med slipdon. Använd sprutmålningsmask, skyddsglasögon och arbetshandskar. Ta bort all korrosion, annars breder den snart ut sig igen. Korrosion börjar vanligen vid kanter eller svetsfogar, så var särskilt noga med dem – speciellt om de är svåra att komma åt.

 3. Korrosionsskydd

  Använd korrosionsskyddande grundfärg eller annan metallbehandling för att förebygga korrosion. Detta görs bäst med en liten, rund pensel. Var mycket noggrann och applicera jämnt för att förebygga rinningar. Det gör att täckfärgskiktet håller bättre.

 4. Metallfärg utomhus

  När grundfärgen torkat helt kan du applicera täckfärgen. Använd metallfärg, som ger gott korrosionsskydd för ytor med måttlig belastning. Undvik att måla i starkt solljus, det gör att färgen torkar för fort och kan göra att täckskiktet spricker. Börja med hörn och kanter och måla med en rund pensel, som du inte doppar djupare än 1 cm i färgen. Var noga med att inte måla för tjockt – det är bättre att applicera två eller fler skikt. Det går vanligen att måla över varje skikt efter omkring 16 timmar. Kontrollera regelbundet metallföremål och avlägsna snarast eventuell korrosion med en stålborste, det ger längre underhållsintervall.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Målning av metall

3.9
3.9 of 5

273 totalt

 • 5
  133
 • 4
  63
 • 3
  21
 • 2
  13
 • 1
  43